top of page
  • Foto van schrijverHarma

Een nieuw seizoen.

De winter is bijna voorbij, de lente komt eraan. De vogels, de bomen, iedereen fleurt op. Men gaat weer meer naar buiten en we worden meer zichtbaarder voor elkaar. Ik hou van de lente die ons weer een nieuwe start laat zien.


Zoals de natuur door de seizoenen gaat, zo gaan wij mensen in ons persoonlijk leven ook door verschillende seizoenen heen, die elkaar afwisselen. Seizoenen kunnen ons leven bijvoorbeeld onderscheiden in jeugd, volwassenheid en ouderdom. Maar ze kunnen ook symboliseren wat ons overkomt in het leven. Ik weet niet in welk seizoen van je leven jij nu zit als je dit leest.


Het ene seizoen kan mooier zijn dan het andere. Er kan een tijd zijn dat je niet begrijpt wat je overkomt. Misschien sta je voor nieuwe uitdagingen of ga je nu door een moeilijke periode heen en wacht je tot er een nieuwe tijd aankomt. Het kan zijn dat je het nu wel goed vindt hoe alles gaat maar je mist misschien iets of je komt niet zo goed tot je doel. Alles kan een sleur zijn. Je kan wachten op een nieuw seizoen dat je nieuwe dingen gaat brengen en geven. Misschien wil je zelfs wel graag nieuwe dingen ontdekken.


Heb geduld. Ga door de seizoenen heen. Elk seizoen is ergens voor nodig. Wacht en geniet van elke dag en elk seizoen. We zijn vaak ongeduldig. We willen alles meteen. Sommige dingen hebben tijd nodig. Gras groeit bijvoorbeeld niet sneller door aan de sprietjes te trekken. De wortels moeten eerst water hebben. Accepteer de momenten dat je niet in je kracht zit. We kunnen de seizoenen niet veranderen, maar wel onszelf. Bijvoorbeeld doordat jij je bewust bent van de dingen die je anders zou willen doen. Misschien heb je de mogelijkheden om dat te gaan doen. Soms lukt het nog niet om te veranderen. Misschien omdat het nu nog niet past in je leven of omdat je onvoldoende invloed hebt op de situatie. Dan zal je moeten accepteren zoals de situatie nu is. Ook als die niet fijn is. Accepteren helpt je om dat wat op je pad komt, beter te verteren.


Ik word me er steeds bewuster van dat ons leven regelmatig seizoenen van groei, overvloed, schaarste, loslaten en einde ervaart. Hierbij denk ik o.a. aan vriendschappen, samenwerkingen, projecten, en werkplekken. Ik was me er niet altijd van bewust dat ook minder leuke seizoenen een belangrijke rol hebben. De herfst en winter zijn nodig, zodat groei kan plaatsvinden in de lente en zomer. In onze eigen processen zijn periodes van verstilling en bezinning soms nodig om tot verdere ontwikkeling te komen. Onze samenleving is hier niet echt op ingericht. We leven in een cultuur waar we geleerd hebben om altijd te streven naar meer, naar beter, naar geluk, ons goed voelen en ons niet vervelen. De lente en de zomer lijken er altijd te moeten zijn. Maar klopt dat wel? Waarom voelt het rustig aan doen vaak onnatuurlijk? Waar verlang jij naar?


Alles wat leeft veranderd. Wij mensen zijn gemaakt om te groeien en te ontwikkelen. Groei is altijd mogelijk. Je mag naar mogelijkheden zoeken ook als het alleen even niet lukt. Groeien heeft tijd nodig, net zoals bloemen en planten de juiste grond, voldoende water, een goede temperatuur en voldoende licht nodig hebben. Eerst krijg je lange tijd niks te zien en dan plotseling komt er leven boven de grond uit.


Ik hoop van harte dat je straks ook resultaten mag zien van de keuzes die je maakt en waar jij naar verlangt. Ik wens je toe dat je zichtbaar mag worden en mooie ontmoetingen met anderen zal krijgen en je persoonlijk mag groeien in je kracht.


Harma.Comments


bottom of page