top of page
  • Foto van schrijverHarma

Het leven is net een legpuzzel.

We hebben allemaal als kind vast wel eens een legpuzzel gemaakt. Veel volwassenen zijn er ook nog dol op. Misschien ken je wel die puzzels met meer dan 1000 stukjes? Ik zag er laatst zelfs eentje van 24.000 stukjes. Dat is nog niet zo eenvoudig. Voor de een is het een stukje ontspanning, voor de ander een uitdaging of stress. Wat gaat er soms veel tijd in zitten om de stukjes op de goede plek te krijgen. Soms lijkt er zelfs even geen begin aan te zitten.


Iedereen heeft zijn eigen manier van puzzelen. Ik start bijna altijd met het verzamelen van de 'kant' stukjes en het leggen van de rand, maar je kan ook de stukjes op kleur sorteren of gewoon ergens beginnen. Als je eenmaal een beginnetje hebt, is er kans op aansluiting. We zijn allemaal anders. Hoe pak jij zoiets aan? Ben je gestructureerd of niet? En…….. ben je wel eens een stukje kwijtgeraakt?


Wij mensen lijken ook op een puzzel en bestaan uit stukjes, op weg om te worden wie we zijn. Jouw leven kun je ook als een puzzel zien, alleen ontbreekt het voorbeeldplaatje. Iedereen mag zijn of haar eigen puzzel maken. Dat is niet altijd makkelijk. Het kan, net als met de legpuzzels, gebeuren dat je vastloopt. Soms raakt je een of meerdere stukjes van de puzzel door het leven wat je leeft kwijt, mist er wat, of zijn ze niet te vinden. Sommige puzzelstukken passen niet goed, zijn gebroken, of je weet je er geen raad mee. Hoe ga je daarmee om?


Jouw puzzel is gevormd uit je opvoeding, gedachten, maatschappij, verwachtingen etc. In je hoofd zitten onbewust vele momenten van je leven opgeslagen. Die kunnen diepe indrukken op je hebben achtergelaten. We zijn allemaal op een eigen, en andere plek, geboren met een taak. Ook jouw leven heeft een doel, het is helemaal aan jou of je dit doel ook bereikt. Je mag zelf kiezen. Natuurlijk gebeuren er ook dingen in ons leven waar we geen enkele controle over hebben. Dan valt je puzzel uit elkaar, alles ligt in de war. Een wir war van herinneringen, gebeurtenissen en gedachten. Je moet weer opnieuw beginnen. Geef niet op!


En dan….. begin je maar weer overnieuw en leg je ze weer op een plek. Je wordt je bewuster van wie je bent, wat je allemaal hebt geleerd en welke kwaliteiten je bezit. Het gaat erom wat je ermee doet. Jij bepaalt hoe je de puzzel van je leven legt. Neem de tijd om veranderingen in je leven te verwerken. Stop emoties niet weg. Ga ermee aan de slag. Van elke situatie is iets te maken. Veroordeel jezelf niet als je fouten maakt. Wees blij met jezelf. Jij bent uniek! Beetje bij beetje bouw je jouw puzzel gedurende je leven. Nog nooit heeft iemand die in één keer in elkaar gekregen. Het hoeft niet perfect te zijn. Het is nooit te laat om te zijn wie je graag zou willen zijn.


Het leven blijft ook puzzelen met elkaar. Soms zie je aan een ander dat er een puzzelstukje mist. Wat kan jij voor die ander doen? Maak eens wat tijd en aandacht voor elkaar. Misschien lukt het jou om samen met die ander het ontbrekende stukje te vinden? Waar ligt jouw uitdaging?


Harma.Comments


bottom of page