top of page
  • Foto van schrijverHarma

Onkruid in je tuin...

In het voorjaar heb ik er altijd weer zin in om lekker aan de slag te gaan met mijn tuin. Ik hou van een bloeiende tuin en kleuren. Het liefst de hele zomer door.

Wil ik daar de hele zomer van genieten dan moet ik er ook hard voor blijven werken. Eerst wat plantjes planten, ze dan voldoende water geven, af en toe sproeien en de tuin schoffelen. Terwijl ik door de tuin loop en er met mooi weer zit en geniet, zie ik ook planten op een verkeerde plek. Hmm ... juist …. onkruid!


Het onkruid steekt hier en daar de kop op. In het begin zijn het er maar een paar. Het lijkt klein en onschuldig. Maar als je de tuin niet bijhoudt, wordt het steeds meer en groter. Het zit ook op plaatsen waar ik het liever niet zie. In ons gazon, tussen de planten die ik heb geplant, tussen de tegels van het terras en de oprit. Het kan gebeuren dat wat ik de ene week heb verwijderd, de andere week weer net zo snel terugkomt.


Je kunt het onkruid weghalen door het met een schaar net boven de grond af te knippen. Het onkruid is dan niet echt weg. De enige effectieve manier om het onkruid te bestrijden en de plantjes in de tuin mooi tot bloei te brengen is de aanpak bij de wortel. De oorzaak van het probleem moet gevonden en verholpen worden. Afhankelijk van de diepgang en de vertakking van de wortels kan dit een behoorlijke klus zijn met de nodige inspanning. Het resultaat is het absoluut waard! De kans dat het onkruid terugkomt is minimaal.


Contextuele coaching/begeleiding is een benadering die problemen en levensvragen niet los ziet van wat generaties lang is doorgegeven en ontvangen. Ik krijg wel eens de opmerking te horen: Wroeten in je verleden, moet dat nou zo nodig? Als coach of therapeut wroet je niet eindeloos in het verleden en geven we niet zomaar iemand de schuld. Er wordt respectvol omgegaan met alle partijen. We nemen het verleden en ieders aandeel daarin wel mee in onze gesprekken. Onderschat het belang van kind-ervaringen niet. Want gebeurtenissen, patronen uit het verleden en mensen uit je hele leven vormen vaak de basis voor je eigen denken van nu. En dat realiseren we ons soms veel te weinig.


Het verleden heeft je onder andere gemaakt tot wie je bent, maar belangrijker is nog hoe je de toekomst in gaat. Tijdens de coachgesprekken wordt er samen gekeken en gewerkt naar hoe je verder kunt. Je mag zelf beslissen, wat onkruid is, wat je wilt bestrijden en wat je juist tot bloei wilt brengen!


Harma.
Comments


bottom of page