top of page
  • Foto van schrijverHarma

Op reis....

Voor velen van ons komt er weer een vakantie- en reisperiode aan. Ik moest laatst denken aan het geheugenspelletje: Ik ga op reis en ik neem mee.... De eerste speler zegt de zin "Ik ga op reis en ik neem mee ...." en noemt dan een voorwerp. De beurt gaat dan over naar de tweede persoon. Die zegt ook de zin "Ik ga op reis en ik neem mee ...." Noemt het voorwerp dat de eerste persoon heeft gezegd en verzint er een nieuw artikel bij. Zo volgen er steeds meer en verzinnen anderen erbij. De keten van woorden wordt steeds langer totdat het teveel wordt en het niet meer te onthouden is. Dan ben je af en doe je niet meer mee.


Wat neem jij allemaal mee als je gaat reizen? Een hele volle auto of juist zo weinig mogelijk bijv. een lichte rugzak of heb je nog niet alles en moet je veel spullen aanschaffen als je wilt kamperen. Wat we meenemen heeft te maken met de reis en het reisdoel maar ook met wat we bezitten.


Je leven is eigenlijk ook een reis. Iedereen probeert er op zijn manier invulling aan te geven. Vanaf onze geboorte, en soms al vóór onze geboorte, leren we van de dingen die we meemaken. Gebeurtenissen hebben invloed op ons gedrag. Ons volwassen leven wordt zo onbewust gestuurd door ervaringen uit het verleden. We worden gevormd door de dingen die we meemaken en dragen die met ons mee. Soms wordt het ook wel eens te veel en lopen wij ook vast, net als bij het geheugenspelletje. Iemand raakt overspannen, overwerkt of krijgt burn-outklachten. Het leven staat opeens stil.


Misschien heb jij last van gebeurtenissen en of herinneringen van vroeger die je graag zou willen loslaten. Stap voor stap mag je verder komen. Je mag telkens weer groeien en leren van hobbels die je moet nemen en sprongen die je waagt naar het onbekende. Je mag onderweg steeds opnieuw kiezen waar je heen wilt.


Onderweg en op reis zijn is ook anderen ontmoeten en kwetsbaar zijn. Is ontdekken dat sommigen je verder helpen en dat anderen je in de weg zitten. Is merken dat mensen in hetzelfde schuitje zitten als jij, zodat je elkaar tot steun kunt zijn.


Wat is jouw reisdoel? Wat wil je bereiken? Wat neem je mee en wat belemmerend je en wil je het liefst achter laten door te vertrekken en waar wil jij naar toe? Waar word jij gelukkig van?


Durf jij iemand aan te spreken of dingen te vragen als je de weg niet vindt, lijkt te verdwalen of als je meer inzicht wil krijgen in wie je werkelijk bent en wat je werkelijk wilt. Ik wens je een goede levensreis toe met fijne reisgenoten en mooie ontmoetingen.


Harma.


Comentarios


bottom of page