top of page
  • Foto van schrijverHarma

Stenen op je weg


Misschien ken je ze wel, Happy Stones. Het zijn kleurrijk versierde beschilderde steentjes. Je kunt ze verstoppen in de natuur zodat anderen ze vinden en er blij van worden. Het is wel de bedoeling dat de steen door de vinder ook weer op een andere plek neergelegd wordt, zodat ze gaan 'reizen'. Er zijn ook mensen die ze mee naar huis nemen en ze houden, verzamelen.


Er zijn verschillende spreekwoorden over stenen. Mensen kunnen steen en been klagen. We kunnen iets aan de straatstenen niet kwijtraken of het regent wel eens bakstenen. Een bekend Surinaams spreekwoord luidt: Als je de stenen op je weg laat liggen en niet opruimt, struikelen je kinderen erover.


Stenen kunnen vervelend rondslingeren, verspreid op je pad of op een hoop liggen. Ze kunnen je weg blokkeren. Stenen kunnen ook patronen zijn in je leven. Soms kom je, in je eigen gezin, patronen tegen die je herkent van het gezin waar je zelf uit komt. Heb jij jezelf aangeleerd om ze te ontwijken? Weet je ze te omzeilen of stoot jij je er wel eens tegenaan? Misschien vind je het lastig ze op te pakken en ze op te ruimen. Wie weet ben je een kei geworden in aanpassen of het de ander naar de zin maken. Er zijn ook veel mensen die de problemen van hun ouders dragen, maar daar ben jij niet verantwoordelijk voor.


Als je de stenen opruimt uit je leven, kom je dichter bij jezelf. Ligt er een steen op jouw pad? Schop er eens tegenaan. Weet dat je er iets mee mag doen zodat later je kinderen, de volgende generatie, er niet over hoeven te struikelen. Je hebt een keuze. Je kan achterover gaan leunen en net doen of ze er niet zijn en je ze niet ziet. Dan geef je ze (on) bewust door. Je kunt ze ook oppakken en opruimen. Het kan spannend voor je zijn om dat te doen en dingen te veranderen. Er is een spreekwoord dat zegt, goed voorbeeld doet goed volgen.


Ruim je stenen op........ of maak er Happy Stones van. Wordt blijer, vrijer en weer creatief. Maak jezelf zichtbaar. Ga lekker naar buiten en maak zo de omgeving van jezelf en de ander mooier!


Harma.

Comments


bottom of page