top of page
  • Foto van schrijverHarma

Zomaar....

Ik belde laatst zomaar even iemand. Waarvoor bel je? Nou... zomaar. Het antwoord was: Zomaar?

Zomaar betekend zonder reden en zonder aankondiging. 'For no reason' in het Engels.

Wie doet er tegenwoordig nog maar iets zomaar? Tegenwoordig zit overal een gedachte achter, een vraag of verzoek....


Ik deelde eens 4 complimenten uit op mijn werk i.v.m. complimenten dag. Het werd zo wisselend ontvangen. Van blij en enthousiast tot boos en geïrriteerd. Mag je iemand nog wel blij maken of kan iemand nog wel blij worden van zomaar iets of een compliment?

'Geven' we nog wel eens zonder daarvoor iets terug te hoeven ontvangen? Moet je iets teruggeven? Zomaar wat vragen die me wel eens bezighouden.


Bij het geven en ontvangen ontstaat er ongemerkt een gevoel van schuld en onschuld.

We geven soms vanuit het gevoel het goede te doen, en soms vanuit verplichting.

Ontvangen, dat vinden we lastiger. Hoe goed ben jij in ontvangen? Bij geven en ontvangen gaat het eigenlijk maar om één ding: zien en gezien worden.

Relaties tussen mensen worden bepaald door wat er in de relatie gebeurt tussen ik en jij. Geven en ontvangen zijn een taal. Door te geven kun je de ander laten merken dat je om hem of haar geeft.


Wanneer er sprake is van balans tussen wederzijds geven en ontvangen gaat het vaak goed met ons. Als die balans gevonden kan worden is er ruimte voor groei. Je stelt je open en kwetsbaar op. Je laat toe wat de ander je geeft. Dat vraagt om overgave. Jij bepaalt niet wat je krijgt. Je kunt alleen ervaren wat het ontvangen met je doet. Al is het wel zo dat je in actie kunt komen als er echt iets onprettig is.


Ontvangen is veel moeilijker en knapper dan geven. Je kunt pas iets geven als je zelf ontvangen en genomen hebt. Wat je niet hebt, kun je immers ook niet (door) geven. Sluit jezelf niet af vanwege eerdere teleurstellende ervaringen in je leven. Vrijwel allemaal hebben we een pantser ontwikkeld omdat we in het verleden niet kregen wat we nodig hadden. We proberen onszelf te beschermen tegen nieuwe pijn. Maar wat we niet door hebben, is dat er door dat pantser ook minder binnen kan komen. En hoe minder we krijgen, hoe meer weer gaan verharden. Je mag oefenen met ontvangen.


Je hebt geen speciale reden nodig om de mensen van wie je houdt, dichtbij of ver weg, te verrassen met een aardigheidje, compliment of een kaart. Mensen kunnen best wel blij worden van een onverwachte attentie. Ieder mens heeft iets te ontvangen en te geven! Laat weten als je aan iemand denkt. Wie zou jij een 'zomaar kaartje' kunnen sturen of even kunnen bellen? Het kan ook aandacht, een luisterend oor of onbezorgd plezier zijn. Sluit jezelf niet af voor wat een ander jouw geeft.


Harma.Comments


bottom of page