top of page

Over mij         

en mijn werkwijze

Ik wil jou ontmoeten

Mijn coachpraktijk typeren in een logo is best een uitdaging en laat zich niet zo snel vangen in een enkel beeld. Toch is het me gelukt. Op het logo staan twee mensen afgebeeld. Iedereen leeft op een eigen plek. Om bij de ander te kunnen komen heb je een brug nodig. Op die brug zal je moeten stappen, en de ander ook, om elkaar te ontmoeten. Je kan de ander uitnodigen om mee te komen naar jou kant of aanbieden met de ander mee te gaan. Je kunt altijd weer terug. Die brug zorgt voor verbinding. Die brug geeft hun de mogelijkheid om tot elkaar te komen. Wie staat er aan de andere kant? Wat is er aan de hand? Wat kan je voor die ander doen? Men vindt het vaak moeilijk om te vragen wat een ander nodig heeft, en wat die ander echt denkt, vindt en voelt. Vaak projecteren we onze eigen gedachten en gevoelens op die ander. We hebben het vaak te druk, geen tijd voor elkaar, er geen zin in om elkaar in het echt te ontmoeten of serieus naar elkaar te luisteren. Deze brug staat symbool voor vertrouwen en jezelf bekend maken in een echt gesprek met elkaar. Dan ga je elkaar pas echt ontmoeten. Ik wil jou ontmoeten. Hoe is dat voor jou?

Iedereen verdient het om gehoord en gezien te worden.

Het ontstaan van Waymaker komt voort uit een lang gekoesterde wens om mensen te mogen begeleiden en ze te laten ontdekken wie ze echt zijn. Persoonlijke groei en ontwikkeling staat hierbij centraal. In ieder zijn leven kunnen hobbels, obstakels en verschillende vormen van onrecht voorkomen. Soms kan het daardoor onmogelijk lijken om te doen wat je graag zou willen doen. Dingen kunnen je belemmeren. Met een contextueel coach ontdek je welke patronen een rol spelen in jouw leven en hoe je deze kunt doorbreken, zodat je uiteindelijk meer jezelf kunt zijn. Het gaat hierbij niet om goed en fout maar om invloed. We kijken samen naar je hulpvraag.

Ik moedig je aan hoop te houden en je eigen weg te gaan bewandelen. Je twijfels mogen er zijn. Dromen mag je hebben. We gaan op ontdekkingsreis en zoeken naar een weg die je brengt waar je graag wilt zijn. Soms staan we even stil, want er kan veel gebeurd zijn op jouw weg.

We gaan stap voor stap dichter naar jezelf en de ander. Dat je mag gaan ontdekken en worden wie jij bent, dat is wat ik je gun!

Wat is contextueel coachen

We zijn gevormd vanuit een relatie. 

Je wordt geboren in een gezin en maakt deel uit van een familie

Je bent onderdeel van een omgeving, een groter geheel: de context

Ik onderscheid mij van anderen door gebruik te maken van de therapie die is ontwikkeld door de Hongaars-Amerikaanse psychiater Iván Böszörményi-Nagy. Hij ging ervan uit dat onze relaties – met onze gezinsleden, maar ook met familie, vrienden en collega’s – invloed hebben op hoe we ons ontwikkelen en hoe we functioneren. We maken onderdeel uit van een groter geheel. Mensen met vragen en problemen kun je niet los zien van hun 'context', de omgeving. Veel van onze (onbewuste) overtuigingen, patronen en gedragingen vinden hun oorsprong in het gezin én de omgeving waarin we zijn opgegroeid. In het verleden kunnen, bewust of onbewust, dingen van generatie op generatie zijn doorgegeven.

 Je familie en je omgeving hebben meer invloed dan je denkt.

Het mooie van familie is dat je weet waar je vandaan komt. Dat je ergens bij hoort en dingen kunt duiden. Het lastige is dat het soms is wat het is en je het soms misschien anders zou willen, maar je moet het er mee doen. Problemen en hindernissen die we tegenkomen in het dagelijks leven zien we vaak ten onrechte als een individueel probleem. Binnen het contextuele gedachtengoed worden deze problemen niet gezien als een individueel probleem, maar als iets wat voortkomt uit je omgeving. Gedrag in het hier en nu, zijn resultaten van ervaringen uit het verleden. Wanneer je vastloopt, kan contextuele coaching een goede manier zijn om je bewust te worden van patronen, om die te doorbreken, en zo blijvende gedragsverandering te realiseren. Zeker helpend als je terugkerende problemen ervaart, bijvoorbeeld omdat je steeds in conflictsituaties terecht komt, gauw boos bent of moeite hebt om bijv. je grenzen aan te geven. Maar ook als het je steeds maar niet lukt je doelen te bereiken, je depressief bent, in een burn-out geraakt bent, moeite hebt met assertiviteit en nog meer.

Mijn werkwijze

Contextueel coachen is een methodiek die werkt door middel van ontmoeting op het niveau van bewustwording, verandering, groei en ontwikkeling. Ik help je om inzicht te krijgen in je plek binnen een bepaalde omgeving met behulp van beeldtaal en contextuele coaching. Een gemiddeld coachtraject duurt 5 sessies. Een sessie duurt gemiddeld 1 uur.

Een genogram

Je mag ontdekken wie je bent door jouw familiegeschiedenis te onderzoeken en op te tekenen in een genogram. Een genogram ziet eruit als een stamboom. Daarin staan allerlei feiten. Dit kan inzicht geven in de patronen in je familie. Met die kennis kun je ook kijken naar jezelf en je eigen patronen. Soms lijken feiten en patronen zich te herhalen. Zo creëer je keuzevrijheid voor jezelf en kan je, als je dat wil, ze doorbreken. 

Taal in beeld

Soms maak ik gebruik van Playmobilpoppetjes. Deze kunnen je familieleden of andere mensen uit je leven vertegenwoordigen.

Hoe staan je familieleden, collega’s of kennissen ten opzichte van elkaar, en ten opzichte van jou? Waar voelt het prettig om iemand neer te zetten. Zo ontstaat er meer inzicht in je omgeving. Het onzichtbare, wordt zichtbaar. Daardoor kun je anders naar bepaalde dingen gaan kijken en bewust voor ander gedrag kiezen.

Niet alleen woorden, maar beelden kunnen ook heel goed helpen een weg te zoeken in situaties. 

Je eigen betrokkenheid en inzet is belangrijk. Het kan ook zo zijn dat er meer tijd voor nodig is. Tussentijds kijken we regelmatig of we op de goede weg zitten. Ik vind het belangrijk dat jij alle tijd en ruimte ervaart in de gesprekken en dat je je op je gemak voelt. In de afrondende fase kijken we terug en vooruit. Wat heb je ontdekt? Wat zijn je inzichten en wat heb jij jezelf eigen kunnen maken en hoe ga je daar mee verder.

Harma Haan-Koning

Even voorstellen...

Ik ben Harma en heb hart voor mensen. Sterke kanten van mij zijn mijn empathie, mijn aandacht, ik ben betrokken en hulpvaardig. Ik heb geduld en ben creatief. Ik begin altijd enthousiast aan een uitdaging of iets creatiefs dat zinvol is en nuttig. Ik hou wel met mate van perfectionisme. Het ontbreekt mij niet aan motivatie, ik zet me graag in voor anderen en ben betrouwbaar. Dit allemaal maakt het voor mij gemakkelijk om te luisteren en mensen echt te ontmoeten. Ik kijk graag naar uitdagingen in plaats van problemen. Ik hou van de zee, het strand en van fietsen door de duinen. Verder ben ik gek op bloemen, zowel in de natuur, in de tuin, als in een vaas en ik maak graag tijd vrij om te fotograferen.

Opleiding

Ik was op zoek naar zingeving en werk. Het begon met vrijwilligerswerk bij de Landelijke Luisterlijn. In de loop der tijd kreeg ik de behoefte me in te zetten in meer persoonlijke gesprekken met de mensen om mij heen. Ik me de afgelopen jaren via diverse cursussen, trainingen en coachopleidingen mogen ontwikkelen. Inmiddels ben ik een gediplomeerd en gecertificeerd coach en vertrouwens-contactpersoon. Onder anderen heb ik de 2-jarige opleiding tot Contextueel Coach gevolgd bij iDNA en de 4-jarige School voor Contextuele Ontwikkeling bij Koinonia. Dat is een mooie organisatie voor en door mensen. Hoofdopleider van deze opleiding is Hans Groeneboer. Hans werkt vanuit de contextuele benadering. Hij is een landelijk bekend coach, therapeut, auteur én oprichter van de organisatie Koinonia. Verder heb ik trainingen en cursussen ontwikkelings-psychologie, relatiepsychologie, positieve psychologie, taal in beeld, EFT en SCHIP-aanpak gevolgd. Deze kan ik in mijn praktijk toepassen. Zo heb ik een theoretische achtergrond opgebouwd die ik onbewust zal gebruiken in mijn werk. Ik hecht vooral waarde aan betrokkenheid, medemenselijkheid, openheid en gelijkwaardigheid. Mijn coaching is niet gericht op theorie, maar op relatie. Ik zal mezelf in de loop der jaren steeds blijven ontwikkelen en doe aan intervisie. Als coach ben ik geregistreerd bij de beroeps-vereniging BOVC die zich focussen op ontmoeten, inspireren en verbinden. 

iDNA-logo.png
koinania.png
Logo.png

Heb je nog vragen of denk je baat te hebben bij contextuele coaching maak dan een eerste afspraak.

Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

bottom of page